נוחות תרמית: פרודוקטיביות, חיסכון והתייעלות

תוכן עניינים
נוחות תרמית

נוחות תרמית היא נושא שניתן לומר עליו רבות, אך ההסבר הבסיסי הוא יחסית פשוט. לכן, כרקע לדברים, נתחיל מהגדרת המונח: מדובר על מצב הטמפרטורה והלחות של הסביבה בו חשים האנשים בנוח. מובן, כי נוח הוא מושג סובייקטיבי ואישי, אך מדובר על נושא מורכב ועשיר בהיבטים מעניינים ושימושיים. במה זה מתבטא? מה הקשר לחסכון בהוצאות? מהי התנגדות תרמית? בכתבה זו אנו נענה על שאלות אלו ועוד.

נוחות תרמית: להרגיש בנוח בכל מקום

הטמפרטורה הפנימית של גוף האדם, בהנחה ומדובר על אדם בריא, היא כ-37 מעלות צלזיוס. לעומת זאת, טמפרטורת סביבה נוחה במבנים היא בסביבות ה-22 מעלות צלזיוס. ככל שהסביבה חמה או קרה יותר מטמפרטורה זו, כך יגדל חוסר הנוחות, המושפע גם מתנאי הלחות והרוח. מצב מאוזן של נוחות תרמית תורם בנסיבות רבות. כך למשל, דיירים במבנה מרגישים טוב, עובדים בעסק מגיעים לפרודוקטיביות מרבית. ספורטאים נמצאים במצבם האופטימלי למיצוי הישגים, חיילים מתאמנים בתנאים בטוחים וכן הלאה.

כיצד נוחות תרמית מתבטאת במבנים?

נוחות תרמית היא דבר חשוב, ומהווה עניין בהרבה דיונים מעניינים בנושאי אנרגיה ואדריכלות. הטמפרטורה אליה שואפים במבנים, מכוונת לרוב בהתאם לנושא זה. כהסיבה לכך שנושא זה נחשב לפופולרי לדיונים היא כיוון שהוא איננו פשוט. אחת הסיבות לכך שמדובר בנושא מורכב, היא כיוון שהטמפרטורה במבנים משמעותית לא רק עבור בני אדם. הדבר בא לידי ביטוי למשל בעסקים, הזקוקים לקירור או חימום מוצרי מזון כחלק מתהליכי ייצור.

תכנון מבנים חכם והתייעלות אנרגטית ככלי לחיסכון כספי

עסק המנסה לחסוך באנרגיה בחורף באמצעות כך שהוא נמנע מחימום, אינו נוהג בחוכמה. נכון, לרוב נדרשת השקעה ברכישה והפעלה של פתרונות חימום וקירור, אך יש אפשרות נוספת, והיא תכנון מבנים חכם והתייעלות אנרגטית. במטרה להגיע למצב זה, יש שני תחומי ידע ופעילות מרכזיים,

ביניהם מתקיימים לאורך השנים יחסי גומלין מפרים, והם: המחקר האקדמי בנושאים קשורים (חקר האקלים ופיזיקה, תרמודינמיקה, תורת החומרים ועוד). והנושא של הנדסת מבנים והקמתם.

נוחות תרמית: לבנות חכם ולחסוך בהוצאות

אלמנטים רבים משפיעים על הנוחות התרמית במבנה, החל מאלמנט תפעולי כמו מכונות במפעל המפיקות חום, ועד אלמנט חיצוני אדריכלי כדוגמת מעטפת בניין. חסכון באנרגיה ובעלויות תפעול המבנה, אפשריים בכך שמתכננים אותם מראש ובצורה חכמה. הדבר דומה גם כאשר מדובר על אלמנטים שיוצבו בו, כדוגמת מיקום חדר קירור למוצרים בצד הפחות חשוף לשמש ישירה במטרה להשיג יעילות אנרגטית של המבנה.

התנגדות תרמית כמפתח ליציבות ונוחות

בידוד טוב עושה הבדל גדול, ולעיתים משמעותי מאוד, בכל הנוגע ליעילות אנרגטית ובנייה. הודות לכך, אדם אשר מבודד את ביתו או את מבנה העסק היטב, יכול ליהנות מרמת יציבות גבוהה יחסית בנושא הטמפרטורות וגם נוחות תרמית משופרת. על מנת לעשות זאת, יש לבחור בחומרי בנייה בעלי התנגדות תרמית גבוהה. חשוב לדעת, כי ישנם פתחים שונים, כדוגמת חלונות או דלתות, שהאיטום סביבם לא תמיד נמצא במצב טוב, ודבר זה נחשב לנקודת תורפה. יחד עם זאת, גם למצבים אלו יש פתרונות, כולל עבור אלמנטים מיוחדים הנמצאים במבנה כדוגמת איטום סקיילייט.

נוחות תרמית: עובדות מעניינות נוספות

  • לא לכולם נוחה אותה הטמפרטורה: כל אדם יכול להרגיש נוחות בטמפרטורה אחרת. היבט זה מציג מורכבות, אפילו בשאלה מעשית פשוטה כדוגמת טמפרטורת המזגן המתאימה.
  • תמונה מורכבת: בשני מקומות שונים במבנה, עשוי להיות שוני בטמפרטורות. הסיבות לכך יכולות להיות ההפרדה לחדרים שונים, קרבה לאמצעי הקירור או החימום, דלת פתוחה, חלון פתוח ועוד.
  • פוטנציאל רב לשיפור: ניתן לשפר נוחות תרמית בדרכים רבות, גם במבנה קיים. כך למשל, ניתן לעשות זאת באמצעות הוספת קירות מסך ואף ביצוע איטום של קיר מסך זכוכית.

לסיכום, נוחות תרמית מסייעת לחוש בנוח מבחינת הטמפרטורה במקום בו נמצאים האנשים ויש לה השפעות רבות. נקודת מבט נוספת היא, שמדובר באפשרות לחסוך כספים באמצעות תכנון מבנים חכם והתייעלות אנרגטית. כמו כן, מדובר על משהו שניתן לשפר במבנים קיימים, אך תמיד עדיף לתכנן את הדברים מראש, ולכן רצוי להיעזר בחברה מקצועית ומנוסה בתחום. ראוי לציין, כי אנו מציעים מגוון שירותים נוספים כדוגמת איטום אורקיע, שיקום ועוד.

שתף את הכתבה
הפופולריים ביותר