על שיקום מבנים ציבוריים, מוסדות ומגדלים
שיקום מבנים הוא שילוב בין תהליך דקורטיבי לבטיחותי. התהליך משלב כל מיני סוגים של חומרי עבודה המאפשרים לנו בעצם להאריך את חיי המבנה הציבורי ולשפר את רמת התחזוקה שלו לאורך השנים. כל מבנה, בין אם זה בית מלון, בניין משרדים, בניין דירות או אפילו בית פרטי, זקוק מפעם לפעם לתחזוקה. יש כמה סוגים של חומרים בהם נהוג להשתמש על מנת לבצע שיקום מבנים, איטום בגובה ועוד. הכירו את החומרים והתהליכים הנפוצים ביותר מקרוב.
- טיח – מערכת טיח מסייע להשיג כיסוי יחסית עבה שנע בין 5-50 מילימטרים. הטיח עוזר לנו למנוע עיוותים ובליטות במבנה אך גם מהווה תשתית חזקה למערכת האסתטית הסופית של המבנה בין אם זה חיפויים, ציפויים או צבע. טיח עוזר לנו להאריך את חיי המבנה. כאשר עובדים עם טיח בשיקום מבנים, יש לוודא שמדובר בטיח המותאם לתקנים הישראלים, מה שבעצם מבטיח חוזק ומאפשר למנוע בטווח הארוך תהליכי קורוזיה.
- ציפוי שליכט או שפכטל – מראה שליכט מחוספס מעניק למבנה מראה יוצא דופן עם מימד של גמישות. עם הזמן, כאשר נזקי מזג האויר משפיעים על הציפוי, אפשר לבצע תיקונים נקודתיים ולתקן סדקים. בדרך כלל ציפוי שליכט מאופיין בין 1-4 מילימטרים כאשר ניתן לבחור בין מרקם עדין או גס. את השליכט מיישמים ידנית.
- ציפוי אקרילי חד רכיבי גמיש – שילוב בין צבע אקרילי ייחודי ללטקס. גם כאן ניתן להנות מיתרון הגמישות ומהאפשרות לתחזק את המערכת כשנוצרים סדקים טבעיים. יתרון נוסף בשיקום מבנים הוא בכך שציפוי זה עמיד מפני קרינת גם כאן ניתן לשחק עם המרקמים. במידת הצורך, יש לבצע איטום.
חשיבות החברה המבצעת
לשיטת היישום של כל שיטה יש חשיבות אדירה לא רק בהיבט האסתטי, אלא גם בתחזוקה העתידית של המבנה. מומלץ לבחור בחברה המתמחה בתחום שיקום מבנים, וכאשר מדובר בעבודות מיוחדות מסוג עבודות בגובה או עבודות גובה בסנפלינג, יש לוודא שלחברה שבחרנו יש את כל האישורים המתאימים וכי עובדיה פועלים לפי חוקי הבטיחות העבודה בגובה, במטרה להיות בטוחים שהכל נעשה בצורה מבוקרת ובטוחה.
סיבות לביצוע שיקום מבנים
יש מגוון סיבות שיכולות לעודד תהליך של שיקום שכזה:
- שיקום מבנים לאחר שריפה, הצפה ורעידות אדמה – אחד הדברים שהכי חשובים לנו הוא הבית שלנו. לצערנו הרב, דברים כאלה מתרחשים כל הזמן. לעתים עלות התיקון גבוהה מאוד אך לרוב אפשר לשקם את המבנה. מים למשל יכולים לגרום להצפות, הופעה של עובש, לפגוע בקירות ובריצוף ואף לגרום לפגיעה ניכרת בתשתית המבנה.
- שיקום מבנים כתוצאה ממזג אוויר – השמש, המים, הרוח, הלחות כל אלה יכולים להוביל לתהליכים הפוגעים בקונסטרוקציות וטיח. עם הזמן אנו נתקלים במצבים כמו קורוזיה בברזלים, בהתפוררות של טיח ואז מומלץ לבצע שיקום של המבנה, איטום קירות חיצוניים וכדומה.
- שיקום מעטפת הבניין – ברוב המצבים, שיקום זה הוא אסתטי ונהוג לבצע אחת ל-20 שנה.
שיקום מעטפת הבניין
אחת החלוקות המרכזיות במבנים הנדסיים שונים היא זו הקיימת בין החלל הפנימי של המבנה לבין המעטפת החיצונית שלו. המעטפת החיצונית של המבנה היא למעשה החומר שנמצא בין חיפוי החוץ או שכבת הצבע החיצונית לבין שכבת הטיח הפנימית. היא יכולה להיות מורכבת ממגוון חומרים כדוגמת בטון, עץ, חיפוי אבן ועוד.
מלבד החלוקה הפיזית המפרידה בין המעטפת החיצונית לפנימית במבנה, הרי שמדובר בהפרדה בעלת חשיבות גם מבחינת המאפיינים ההנדסיים, הדקורטיביים והפונקציונאליים שיש לכל חלק. מטבע הדברים, המעטפת החיצונית היא החלק החשוף ביותר במבנה, בעיקר בשל היותו חשוף תדיר לפגעי מזג האוויר.
כאמור, שיקום מעטפת הבניין נדרש לרוב מטעמים אסתטיים, אך יכול להיות הכרחי גם במצבים בהם מעטפת הבניין סובלת מליקויים ופגמים, שהופכים יחדיו לגורמי סיכון בטיחותיים לדיירים ולמבקרים בשטח הבניין, וכן ליציבות הבניין עצמו.
בין הסימנים הבולטים המעידים על כך שצריך לבצע שיקום מעטפת הבניין ניתן למנות:
- הופעת סדקים עמוקים (מגיעים אל שכבת הבטון של המבנה).
- התרופפות וצניחת אריחים.
- סימני בלאי, קורוזיה, עובש וכדומה.
השלבים הראשוניים לקראת תהליך שיקום מעטפת בניין
סימני שחיקה במעטפת הבניין מהווים את האיתות הראשון לקראת הגעתם של סימני בלאי ופגעים אחרים העתידים להופיע בחלקים אחרים במבנה. לכן, עם גילוי הסימנים הראשונים, חשוב לפנות בהקדם לחברה מקצועית ומנוסה בתחום לתיקון ושיקום מעטפת הבניין.
תהליך שיקום מעטפת הבניין מבוצע באמצעות מספר שלבים עיקריים:
- בדיקת מהנדס בניין
השלב הראשון בתהליך כולל בדיקה של מהנדס הבניין. בדיקה זו נועדה לזהות בדיוק את כל הליקויים במעטפת החיצונית, ולאפשר לאדריכל לתכנן כראוי את הליך השיקום.
- בניית תכנית שיקום
את ממצאיו של מהנדס הבניין יתרגם האדריכל לכדי תוכנית שיקום מסודרת ומפורטת, הכוללת את כל רכיבי הפרויקט וכן מפרט טכני וכתב כמויות.
- אישור התכנית
בשלב האחרון, האדריכל יגיש את תוכנית שיקום מעטפת הבניין אל הוועדה המקומית לתכנון ובנייה. זו תבחן את הליקויים והפגמים ואת התוכנית האדריכלית המוצעת לשיקום מעטפת הבניין, ובסופו של דבר, תאשר את התוכנית ותעניק היתר בנייה בהתאם.
כיצד מבצעים שיקום מעטפת בניין?
אחת השאלות המרכזיות בתהליך שיקום מעטפת הבניין היא, כיצד מבצעים את פעולות השיקום והתיקון בגובה כה רב. למעשה, בכדי לבצע את עבודות שיקום המעטפת בגובה, מקובל להשתמש במגוון טכניקות וציוד עבודות בגובה, כמו סלי הרמה, מנופי סל ופיגומים ייעודיים.
אחת הטכניקות המתקדמות והיעילות במיוחד לעבודות שיקום מעטפת בגובה היא עבודות בסנפלינג, וזאת בעיקר של שורת יתרונות בולטים:
- בטיחות
עבודות בגובה הן בין הגורמים המרכזיים לתאונות עבודה. לכן, כדאי לדעת כי עבודות בסנפלינג נחשבות לעבודות בטוחות במיוחד, המפחיתות את מקרי התאונות בצורה מהותית.
- חיסכון בזמן
עבודות בגובה באמצעות סנפלינג נעשות בצורה מהירה ויעילה במיוחד, המקצרת באופן משמעותי את זמני העבודה.
- גישה נוחה
באמצעות סנפלינג ניתן להגיע בקלות ובנוחות לכל נקודה גבוהה במעטפת החיצונית של המבנה.